Keresés ebben a blogban

2013. április 24., szerda

A Terasz

Heti cikkemet a terasz optimális kialakításáról írom nektek.
Rövid átmeneti tavaszunk után már-már nyár van, így a terasz kérdés mindenkiben
felmerül. Abban is akinek van és szeretné felújítani, abban is akinek nincs és szeretne kialakítani és abban is aki csak egy-egy újdonsággal gondolja felfrissíteni teraszának látványát...meeert nincs is jobb annál amikor az ember egy forró nyári nap legelejét egy kávé kortyolgatásával kezdi a kora reggeli még bársonyosan simogató napsütésben. Ezt igencsak átérzem boldog terasz tulajdonosként.
Lakberendező szemmel most ezek variációit tárom kedves olvasóim elé.

A terasz akkor a legjobb amikor a tájolása nem csak egy égtáj felé esik, hanem lehetőségünk van élvezni több napszakban is. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a ház sarkán helyezkedik el, így amikor föld bolygónk forgása miatt nem éri a nap az egyik oldalát a másik még akkor is napos.
Ilyen teraszra érdemes az asztalt a kevésbé napos (északi, észak-keleti, észak-nyugati) részre helyezni, mert ahogy írtam azokban az órákban is amikor erősen tűz a nap élvezhetjük a kinti étkezéseket. A nyugágyakat, egyéb napozó kis fekhelyeket pedig bátran tegyük a déli oldalra, mert ezek úgy érvényesülnek, ha funkciójukat betölthetik.

ezermester.hu 

Következő képeken a tulajdonosok vágya egyértelmű, kis kert kialakítása tetőn. Megfelelő alapozás/födém mellett szépen kivitelezhető úgy, hogy közben ne okozzon kellemetlenségeket az alatta nyugvó helyiségben. Ilyenkor sok kő használata ajánlott és főleg cserepes, vagy futtatott növények, melyek kevesebb földet igényelnek. Sziklakerti növények szintén ajánlottak. Fa kültéri padlózat gyönyörűen passzol a növények élénkségéhez.






 Térelválasztónak is választhatunk fából készült paneleket, esetleg apácarácsos megoldással, hogy növények felfuttatására alkalmas legyen. Különösen akkor mutat szépen, ha amúgy letisztult látványt kapunk, mert a futtatott növények kis szabálytalansággal emelik kis a precíz kialakítást.





 Ha tehetjük olyan teraszban is gondolkodjunk ami a ház valamely pihenő helyiségével egybekötött.
 Fokozza a pihenés élményét,ha úgy alakítjuk ki, hogy teraszban folytatódjon, akár háló szobáról, akár nappaliról van szó.





 Még egy remek ötlet, aki teheti csak ajánlani tudom a téli kert teraszosítását! Ekkor minél nagyobb üveg tömbökből készüljön és mindenképp úgy, hogy eltolható legyen a kert felé eső ajtaja. Teteje is üvegből ajánlott, viszont feltétlenül gyakorlott szakember alakítsa ki, mert sok gondot okozhat ha a vízelvezetés és egyéb fontos részletek nem megfelelően kerülnek kialakításra! Telepakolva növényekkel pazar élményt nyújt télen-nyáron használata!


 A hagyományos mediterrán kertek kedvelői rusztikus terasz mellett döntenek. A gerendák és durva kő felületeket ebben az esetben fontos kifinomult vonalú kovácsolt vas asztallal és székekkel berendezni, hozzá rímelő lámpával, mert így kapjuk meg a hagyományos déli érzetet. Olíva- , citrom-, mandarinfa remek hangulatot kölcsönöz kiegészítésül, hogy úgy érezzük Toscana egyik napsütötte teraszán ejtőzünk. 


 Végül néhány kisebb terasz-ötlet. A korlátot, mint hasznos felületet vonjuk bele a terasz felöltöztetésébe! Édes, színes cseréptartókat lehet kapni ami remekül kiegészíti a földön, vagy asztalkán elhelyezett növényeket. Ezen a képen is jól látható, hogy a hosszúkás vékony szőnyeg, a maga csíkos színeivel máris a nyár érzetét kelti bennünk akár már áprilisban is és optikailag növeli a területet!

 



Kis kertekben/teraszokon is hasznos lehet egy sütő kialakítása. Ezt szinte minden körülmények között
meg lehet valósítani ahol két négyzetméternyi hely van. Ha falfelületünk is van, az csak előny ebben az esetben, de e nélkül is megoldható. Akkor is ajánlom, ha túl sok hely nem marad kerti kiülésre, de az étkezőből ide léphetünk ki, így nyáron használhatjuk kényelmesen mivel pár lépésre van az asztal. Azoknak ajánlom akik amúgy is sűrűn készítenek maguknak sülteket, így biztosan kihasználják a kerti sütőt, ráadásul az ételszag kellemetlensége kívül marad.


 Egészen apró teraszt is be lehet rendezni úgy, hogy alkalmas legyen a reggeli elfogyasztásához, beszélgetésekhez. Már két nm-es méretű teraszon megvalósítható, csak a bútorokat kell körültekintően
kiválasztani, nehogy túl nagynak bizonyuljanak, mert az szűkítené a teret. Fontos, hogy a valós méreteket leegyeztesse a vevő az üzletben, mert sok bosszúságot megelőzünk vele.

   

További, aktuális kérdésekkel a témában szívesen állok rendelkezésre! HenriettStyle-a Stílusos Otthonért!


ezermester.hu, urban-eve.hu, lakbermagazin.hu, furdo-naturalpool.hu, baudocu.hu, kreativkertesz.blog.hu, hot-dog.hu, organikuskert.hu, marrakeshcementlap.hu, otthonlap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése