Keresés ebben a blogban

2012. január 5., csütörtök

Interjú Vigvári Judittal

1.Szia!Mit lehet tudni rólad,alapvetően iparművésznek,kézművesnek...
hogyan definiálnád magad,a munkád?

Szia! 26 éves vagyok és a Budapesti Műszaki Főiskola Könnyűipari Mérnöki Karán, ruha szakon végeztem 2011 februárjában.  Alapvetően ruhatervező vagyok, de a kreativitásom most legfőképpen a lakásdekorációs munkáimban élem ki.  Nem nevezhetem magamat iparművésznek, hiszen nem ez a végzettségem, de remélem a munkáim iparművészek által is elismerést nyernek.  A munkáimat legfőképpen a magyar népművészet inspirálja, ezzel foglalkozom mostanság a legtöbbet .  Fontos számomra a magyarság és igyekszem megőrizni a népművészetünk kincseit, mai formába öntve, hogy ismét a mindennapjaink részévé válhasson.



2.Rengeteg szép és praktikus alkotás látható a munkád során,mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?Mi inspirált?

A tényleges elindulás talán a diploma munkám elkészültének időszakára tehető.  Akkor fogalmazódott meg bennem nagyon sok minden.  A kalotaszegi népviseletet dolgoztam át, mai, hordható formába öntve.  Elkezdtem foglalkozni a szitanyomással,  így jöttek létre a kalocsai motívumok inspirálta díszpárnáim is. Majd a diploma megszerzése után elkezdődött a nagybetűs élet és felmerült rengeteg kérdés, hogy hova tovább, milyen úton….
Akkor jött az ötlet, hogy vállfákat fogok készíteni  és szépen lassan ráépítem az összes megvalósításra váró ötletemet, tervemet. Alapvetően a vidék hangulata, népművészetünk, a kiskoromból hozott emlékek inspirálják a munkáimat.  Van két hely, amelyek nagyon fontosak a számomra, Gerézdpuszta és Fonyód, a Balaton déli partja. Az ottani tájból, ott megélt emlékeimből  merítek.


3.Hogyan sikerült megálmodni azt,hogy vállfára készíts dekorációs festést?

A vállfa készítésének ötlete is a diploma munkámmal függ össze.  Az első népi motívumos festett vállfákat a kollekciómhoz terveztem. Szerettem volna egy szebb képet, összhangot kialakítani a diploma védésen. Majd tovább gondoltam, más színeket és motívumokat is elkezdtem használni. A vállfákat alapvetően kétféle módon díszítem: festéssel és szalvétatechnikával. Nagyon  fontos számomra az aprólékosság és precizitás.  






4.Miért pont a népies motívumokat választottad az egyedi otthoni kiegészítők készítése alapjául?

Azt hiszem az előző kérdésekben nagyjából már megválaszoltam.  A népi motívumokat nagyon szeretem, igyekszem minél többet megtudni róluk. Ami a számomra fontos, hogy új köntöst adjak nekik, ez lehet egy szokatlan színvilág, újabb technikák alkalmazása, vagy a textúrákkal való játszás.  Értem ezt a festés technikájára, vagy a felületekre, a kidolgozásra. Egyszerűen csak feladatomnak érzem, hogy átadjam Nektek ugyanazt az örömöt és intuíciókat, amiket én kapok.  Minden termék, amit készítek fontos számomra, mintha minden egyes darabnak lelke lenne, Magyar lelke!

   
5.Mik az újítások 2012-ben?

Rengeteg tervem van 2012-re.  Sok újdonsággal készülök. Szeretném tovább vinni a kalocsai kollekciómat, de hogy pontosan miket készítek, az legyen meglepetés.  Továbbá  dolgozom egy közös együttműködésen, és ha minden igaz, remélem még húsvét előtt megmutathatom Nektek!


6.Hol lehet felvenni veled a kapcsolatot?

Ha szeretnétek megnézni és megvásárolni a termékeimet megtehetitek a honlapomon:
A legtöbb frissítést a facebook oldalon tudjátok nyomon követni!
Köszönöm, hogy velem tartottatok!









Kapcsolódó termékek:





2012. január 4., szerda

Mesebeli vonalak

A brit születésű, Francia országban, Spanyol országban nevelkedett bútor tervező , lakberendező ,  Christopher Guy Harrison nevéhez fűződő tárgyak inkább hasonlítanak valamiféle meseszerű alkotásokhoz,mint bútorokhoz. Nekem személy szerint Alíz csodaországa jut eszembe róluk. Egyedi megoldásai különböző fafajták hajlításától kezdve a plasztikus
ágytámláig már-már kiállítandó műalkotássá emelik az olyan hétköznapi , használati tárgyakat , mint pl.
egy fotel a nappaliban, vagy az előszobai tükör.


Természetesen ár tekintetében a határ a csillagos ég, hiszen a világ leghíresebb épületeiben tündökölnek ezek a bútorok. Az alkotó szerint a legízlésesebb és legtartósabb bútorok megjelenése magában hordoz egy nemes egyszerűséget kivitelezésében, ez az ő titka amire vevő londoni The Mayfair Hotel, a dubai Atlantis Hotel, las vegas-i The Bellagio, Circus Circus, Ritz-Carlton világszerte, Trump Plaza New Yorkban stb Számtalan szakmai díj után a legfrissebb a 2011-ben szerzett  Design Icon Award.



Az én tippem, hogy vigyünk bátran egy-egy elegánsabb darabot otthonunka pénztárcánknak megfelelően, mert hihetetlenül fel tud dobni egy íves fotel, vagy különleges formájú tükör egy átlagosnak mondható belső teret. Túlzsúfolni annak sem érdemes aki rajong az egyedi lakberendezési kiegészítőkért, bútorokért, mert a sok hangsúlyos elem közül nem érvényesül egyik sem. Ellenben ha
egy letisztultabb, akár unalmasnak is mondható helyiségbe behelyezünk egy csipet luxust akkor az igazán kiemeli még a mögötte csöndesen megbújó fal árnyalatát is!

Íme néhány kép az úriember kreatív műhelyéből:








Forrás: http://www.christopherguy.com/index.php

2012. január 2., hétfő

Éljen a természetesség!

Ahogy már az elmúlt években,úgy 2012-ben is nagy hangsúlyt fektet minden olyan haladó gondolkozású ember aki felismerte,hogy van abban valami amikor világszervezetek hívják fel a figyelmet arra,hogy a Föld erőforrásai apadoznak.Milliókat érdekel hogyan is lehet megvalósítani azt,hogy olyan módon tartsuk fent kényelmes,modern életünket ami óvja és nem kizsákmányolja azt a környezetünket ahova dédanyáink ültették almafáikat és reményeink szerint gyermekeink ültetgetik -a divatnak megfelelően-magnólia fáikat.Íme néhány formatervező akik megpróbálják az ésszerűt kombinálni a kényelemmel.






BUÉK!

Kedves Olvasó!

Új év,új hónap,új nap és új kezdet! A blogom is új.Azoknak az ötleteknek,képeknek,történeteknek,cikkeknek a tárháza amik engem,
mint lakberendezőt foglalkoztatnak,inspirálnak,lenyűgöznek,hogy Nektek,
mint olvasóknak megkönnyítsem az ötletelést,választást,filózást,hogy 
éppen hova,hogyan és mit érdemes tenni az otthonba.
Legyen ez az első pár kép a kezdet,a természettudatosság,
leleményesség,és kreativitás jegyében.
üdv:
Henriett