Keresés ebben a blogban

2012. február 29., szerda

A Csillár





Manapság a csillárok újra divatba jöttek hála a neobarokk kibontakozásának. Egészen cifra csillárok készülnek vidám színekben,koromfeketében, vagy akár pinkben. Azoknak akik látnak fantáziát a neobarokk elemekben és beillesztetőnek találják otthonukba jó szívvel ajánlom ezeket a gyönyörű és praktikus régi-új világítási megoldásokat. Ne felejtsük el, hogy a csillár, mint világítási megoldás a középkor óta maradt fenn, nem véletlenül. Akkoriban ugye bár gyertyákkal oldották meg a fényforrást,
de az elgondolás annyira jó volt, hogy máig a legoptimálisabb amikor a helyiség közepéről kör alakban több, ugyanolyan erősségű fénycsóvák világítják be az adott területet. Erre az egyik legkorábbi példa Németországban az Aachen-i dóm ami a 800-as évek elején épült Nagy Károly uralkodása idején.




Ma már élvezhetjük a különböző korok, stílusok csillárjai széles palettáját.
Az egyik leghatásosabb eszköz feldobni egy vonalaiban egyszerűbb szobát. Lehet a színekkel is játszani vagy éppen az alapanyagával. Sokféleképpen fogalmazzák meg hazai és külföldi iparművészek a környezettudatosságot csillárok tekintetében is. Az egyik kedvencem a színes szeszes ital üvegekből összeállított függő ami remekül illik egy férfilakba, vagy pincébe, akár pubba.



Találékonyságuk másik tetszetős példája a papírból készült csillárok sok-sok változata ami fiatalos, nőies, vagy gyerekeknek való. Kitűnően illik modern otthonok nappalijába ahol a középpontban tündökölhet. A fekete- fehér hatással is lehet játszani, mert így is gyönyörűen kijön annak formája, szépsége. Abban az esetben is bátran gondoljunk csillár cserére, ha megújulni szeretnénk, mert az effajta "kis" változtatások nagy hatással bírnak az egész helyiségre!



Vicces megoldás a tintás flakonok lámpa kialakítása, amit irodába, a kamaszunk szobájába lehet függeszteni, hogy új színt és azt a kellemes érzést hozzunk a mindennapokba, hogy mi nagyon tudatosan használjuk fel a környezetet egyébként cseppet sem kímélő tintás patron elhasználása után.



A másik kedvencem, a szemétből kreált-természetesen előtte alaposan megtisztított- és mesterien összeillesztett alkotás ami nem mellesleg funkcionálisan is kielégítő.Íme a különleges kategória:









Ott vannak a konszolidáltabb darabok, amik mai napig a legtöbb otthonban jelen vannak. Vannak egyszerűbb vonalúak, hagyományosabbak amik természetesen pénztárca kímélők és a célnak megfelelnek.




Vannak az egzotikus lámpák amik lampion hatásúak bent a szobában. Ezekkel óvatosan bánjunk, nehogy túl sok minta és szín legyen egy kupacban, elvész a hatás, nem érvényesül egy-egy szép darab, ha túl sok hasonlóan domináns élénk elemet halmozunk egymás mellé. Ezeket jobb elszórni a lakásban, hogy visszatérő elemként harmóniát kölcsönözzön a különböző helyiségeknek.


Vannak a színes üveggel kirakott Tiffany lámpák, a robusztus, rusztikus félék és a vadászházakba illő agancsokból összerakott egyediek...


  








Aztán a modernek, ezek nagyon frissítően hatnak az érzékeinkre, hangulatunkra... egészen más atmoszférát hoznak létre a megszokott, vagy megunt szobáknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hogy viszonylag kevés energia és pénz ráfordításával szembetűnő változást vagyunk képesek kialakítani!





Forrás: http://www.google.hu/search?q=csillárok